Ga naar alle blogs

Het ABC van werkgeluk

“Clap along if you know what happiness is to you” zingt Pharell Williams meer dan één keer in zijn bekende hit... Wat heeft dit te maken met HR en werkgeluk? Lees verder.

Ik moet je waarschijnlijk niet meer uitleggen dat gelukkige werknemers dé basis zijn voor een succesvolle organisatie. Maar weet je wat jouw werknemers écht gelukkig maakt? En hoe zorg je ervoor dat ze gelukkig zijn en blijven?

Uit het Nationaal Geluksonderzoek blijkt dat een job voor Belgen 18% van ons geluk bepaalt. Als je weet dat 1/5 van het menselijk geluk op de werkvloer te vinden is, dan sta je hier als werkgever toch beter even bij stil. Zeker in tijden waar ‘the war on talent’ nog steeds volop bezig is, het verzuim hoger is dan ooit en de burn-out epidemie woedt.

Maak je vooral niet druk, ik leg je in dit artikel uit wat het ABC is van geluk op de werkvloer.

6,6/10 voor werkgeluk in België

Dat is de gemiddelde score die werkende Belgen geven als het gaat over de tevredenheid over het werk. Het merendeel van de medewerkers houdt steeds minder en minder van zijn vak en werkt steeds met minder passie.

De gevolgen van een lage werkgelukscore:

 • slechtere dienstverlenging,
 • hoger verzuim,
 • lagere productiviteit,
 • en weinig/geen instroom van nieuwe kandidaten voor openstaande vacatures.

Hoogtijd dus om hier iets aan te doen! Maar wat dan precies?

Er is tegenwoordig veel te doen rond “werkgeluk”. Maar wat is dat werkgeluk nu juist? Ik leg het je uit: “Werkgeluk is een persoonlijk gevoel van energie en plezier dat je ervaart op het werk”. De formule waardoor dat gevoel tot stand komt, is voor iedereen anders. Er kan wel een hulpmiddeltje gebruikt worden, om je hierbij op weg te helpen. Ik neem je graag mee door het ABC van werkgeluk.

The A-team van werkgeluk

De A in het ABC van werkgeluk, slaat eigenlijk op 5 A’s. Die A’s vormen samen de welzijnsbarometer van een werkende mens. Daarom gebruiken we deze bijna altijd als uitgangspunt bij een werknemerstevredenheidsenquête.

 • Arbeidsorganisatie
  Is er een duidelijke organisatiestructuur, zowel horizontaal als verticaal? Is de taakverdeling duidelijk en correct? Zijn er werkprocedures? Welke managementstijl heerst er?
 • Arbeidsinhoud
  Is het takenpakket voldoende gevarieerd? Is het takenpakket niet té complex en wel complex genoeg? Heeft men de ruimte om emoties te laten zien tijdens het werk, of niet? Is er een zware mentale en/of fysieke belasting gekoppeld aan de job? Zijn er opleidingsmogelijkheden? Wordt er feedback gegeven en gevraagd?
 • Arbeidsvoorwaarden
  Welke arbeidsovereenkomst is er? Zijn de tijdsregelingen duidelijk? Is er ruimte om andere dingen te doen, naast de beschreven functie? Welk salaris en welke andere voorwaarden zijn er voorzien?
 • Arbeidsomstandigheden
  Is er nagedacht over de inrichting van de werkplek? Is er voldoende ruimte voor sociale contacten? Zijn er voldoende plekken om in stilte te werken? Is er genoeg (dag)licht? Zijn er ergonomische hulpmiddelen aanwezig?
 • Arbeidsverhoudingen
  Hoe zit het het de verbinding tussen collega’s? Hoe zitten de hiërarchische lijnen in elkaar? Is er voldoende ruimte voor contact met externen of collega’s van andere teams.

Een serieuze boterham, al deze vragen. Als je op deze vragen een duidelijk antwoord weet te fomuleren nadat je het bevraagt hebt aan je medewerkers, ben je al een heel eind op weg. Op die manier weet je wat je medewerkers belangrijk vinden en waar je als werkgever best (verder) op inzet.


Betrokken & Bevlogen

Niet alleen de betrokkenheid tot de job, maar ook het plezier en de verbinding die een werknemer ervaart, zijn van cruciaal belang wanneer men werkgeluk bevraagt:

 • Is er voldoende interne communicatie?
 • Is er een duidelijke visie en zijn er kernwaarden gedefinieeerd?
 • Worden deze waarden ook écht beleefd of blijft het bij wat schreeuwerige slogans in de vergaderruimte?

Ook bevlogenheid verdient voldoende aandacht. Onder bevlogenheid verstaan we de mate waarin een medewerker toegewijd is en daardoor veel energie heeft en zich fit en vitaal voelt. Een bevlogen medewerker is bereid om energie toe te voegen aan het werk, is betrokken bij het werk en de werkgever, zet toegewijd door als er problemen zijn en gaat met plezier op in het werk.

Competenties

Hoe bekwaam voelt een medewerker zich en hoe bekwaam ervaart hij zijn collega’s en leiders? Heeft een werknemer het gevoel dat hij zijn/haar kwaliteiten kwijt kan tijdens de uitoefening van de job? Het is belangrijk dat een werknemer de juiste balans aan werkhoeveelheid op het bord krijgt, zodat hij het gevoel heeft dat de job voldoende uitdaging biedt én haalbaar in te vullen valt.

Werk & Welzijn

Graag voeg ik naast het ABC graag nog de dubbele W toe, van Werk & Welzijn. Medewerkers hechten veel belang aan het ABC en voegen daar zelf nog drijfveren aan toe. Zo zijn het salaris en de voorwaarden nog steeds belangrijk, maar niet meer het belangrijkste.

De waardering die medewerkers krijgen van jou als leidinggevende daarentegen motiveert en verhoogt het geluksgevoel op de werkvloer. Kansen krijgen om te groeien via leer- en ontwikkelmomenten zijn tenslotte belangrijke drijfveren voor je werknemers.

We sluiten het lijstje af met het welzijn van medewerkers. Er is al voldoende literatuur verschenen rond de burn-out problematiek waar we de laatste jaren mee te kampen hebben. De werkomstandigheden; zoals de werkomgeving, de werkuren, de werk-privé- balans en de ergonomische aspecten vormen hierbij de grootste uitdaging.

Werkgeluk meetbaar maken

Werkgeluk is geen ‘fluffy’ term, maar is een begrip dat meetbaar is. Een medewerker die gehoord wordt op het werk is 4,6 keer meer geneigd om zijn beste prestaties te leveren. Waarom zou je dan niet aan de slag gaan met dit topic?


Bij Happy Humans schakelen we de juiste tool in om werkgeluk meetbaar te maken in jouw organisatie. Na analyse geven we de nodige feedback waarmee we samen aan de slag kunnen om het werkgeluk in jouw organisatie te verhogen!


Werkgeluk begint bij jou, als leider van een organisatie. Eén van de belangrijkste eigenschappen van een goede leider, is luisteren naar wat zich afspeelt op de werkvloer. Het ABC biedt jou hierin een leidraad en Happy Humans staat te popelen om jou hierbij te helpen.

Krijg net als 848 andere mensen HR-content in je mailbox.

Inschrijven