Ga naar alle blogs

Vinden & Verbinden

Hoe word je gelukkig op het werk en hoe zorg je ervoor dat een kandidaat die je vindt ook gelukkig wordt bij jou? Hoe geef je nu werkgeluk concreet vorm? Het zijn vragen die steeds meer winnen aan belang.

De link tussen werkgeluk en rekrutering

Werkgeluk begint bij rekrutering. Het gaat namelijk altijd op de juiste match! De juiste kandidaat op de juiste plek. Een plek waar iemand zich thuis voelt en zichzelf kan zijn. Het is net de kracht van rekruteren is dat je in gesprekken kan ontdekken wat de kandidaat écht gelukkig maakt en waar hij/zij behoefte aan heeft.

Door dit in kaart te brengen en te matchen aan de cultuur van het bedrijf, kan je ervoor zorgen dat een foute aanwerving vermeden wordt. Het zou niet eerlijk zijn om kandidaten aan te werven als je op voorhand weet dat die persoon niet gelukkig zal worden op de werkvloer, in het team,... Integendeel, een ongelukkige medewerker vertrekt later toch en blijft met een negatieve ervaring achter. En uiteindelijk zal het je ook veel tijd én geld kosten. Een kandidaat waarmee je eerlijk communiceert, is je dankbaar. Je helpt deze kandidaat gericht in de zoektocht naar werkgeluk.

Verbinden start bij het vinden

Het verbinden met kandidaten begint bij het naar buiten brengen van jouw vacature.

  • Is er goed nagedacht op de inhoud van een vacature?
  • Via welke kanalen maken we de vacature kenbaar?
  • Geeft deze echt weer hoe we als bedrijf functioneren en wat we belangrijk vinden?
  • Vertelt de vacature het verhaal die we écht willen vertellen?

Op dat moment leg je al verbinding met een potentiële kandidaat.

Van zodra je een kandidatuur ontvangt van iemand die bij jouw organisatie wil werken, start het proces van verbinden.

  • Welke communicatie krijgt deze kandidaat?
  • Binnen welke tijdspanne voorzien we feedback?
  • Is er nagedacht over een gestructureerd selectieproces?
  • Hoe transparant zijn we in het communiceren over welke stappen in het proces doorlopen worden?

Allemaal vragen die het nodige belang verdienen als je je als werkgever in de markt zet.

Een kandidaat die uitgenodigd is, maar niet het verwachte gevoel ervaart tijdens het gesprek, haakt af. En andersom zaait ook veel twijfel. Een goede voorbereiding is dus key!

Welkom aan boord

En wat doe je dan precies als een kandidaat een contract tekent? Blijf je in contact tijdens de periode tussen het ondertekenen en de effectieve werkdag? Weinigen doen het en toch is het de start van de Employee Journey, de weg die medewerkers afleggen tijdens hun loopbaan. Waarom zou je dan niet blijven verbinden? Door het sturen van een persoonlijke postkaart met een leuke boodschap bijvoorbeeld? Of een leuke verrassing die niemand verwacht.

Breng je daarna ook de onboarding in kaart? Hoe ziet de eerste werkdag van een nieuwe medewerker er uit? Wie moet wat in orde brengen en hoe zullen we hem/haar een fijne eerst werkdag, een boeiende eerste week bezorgen?

Hoe je dat precies kan doen? Daar helpen we jou vanuit Happy Humans héél graag mee op weg! Boek een kennismaking en we leggen uit hoe we te werk gaan. 

Krijg net als 848 andere mensen HR-content in je mailbox.

Inschrijven