Ga naar alle blogs

10 Tips voor het creëren van thuiswerkgeluk

Nu heel wat mensen thuiswerken volgt de logische volgende vraag: hoe blijf ik mijn medewerkers motiveren? In dit blogartikel geef ik je enkele praktische tips.

Het Corona-virus heeft ons in de ban en de impact is reeds voelbaar. Dat we met velen van thuisuit werken is een nieuwe realiteit. Waar een groep bedrijven al volop bezig waren met het remote werken, is het voor anderen een weg zoeken in de balans tussen vertrouwen en verantwoordelijkheid. Al meer dan 380 bedrijven zijn lid van de Staying Home Club en delen in de community tips & tricks voornamelijk over het digitale luik.

Nu heel wat mensen thuiswerken volgt de logische volgende vraag: hoe blijf ik mijn medewerkers motiveren? Hoe blijf ik verbonden en hoe kan de beleving die ze op het werk ervaren zo goed mogelijk verder gezet worden thuis?

Ik zet je een aantal praktische tips op een rijtje. Zo kan je zelf kiezen wat bij jouw bedrijfscultuur past en wat haalbaar is:

1. Zorg ervoor dat je medewerkers 'fully equiped' zijn om thuis te werken

Hebben ze de nodige apparatuur om thuis het werk aan te vatten? Bespreek dit zeker op voorhand zodat de werknemer kan aangeven wat hij/zij mist om thuiswerk vol vertrouwen aan te vatten.

2. Start de dag met een check-in

Zo kan je aan je medewerkers vragen om per team kort in te bellen voor de start van de dag. Wat staat op de planning? Wat zijn er bezorgdheden? Hoe kunnen we elkaar helpen? Daarnaast zullen ze moeite doen om gewassen en gekleed voor de camera te verschijnen, op de pyjamabroek of sweatpants na misschien… ;-)

3. Is er een communicatieplatform waarop medewerkers elkaar kunnen motiveren?

Hebben jullie​ een Whatsappgroep? Communiceren jullie via Slack?
In grotere bedrijven is het belangrijk om een communicatie cascade te voorzien zodat iédereen binnen de organisatie dezelfde boodschappen ontvangt.

4. Laat iedereen een foto doorsturen van hun home office

Dat stimuleert en motiveert. Denk hierbij aan de setting, maar ook de tijdelijke office dogs & cats,...
Een mooi voorbeeld zagen we in de stories op de Instagramaccount van Officient.

5. Stuur je medewerkers een bedankje

Een onverwacht bedankje (vb een e-card) doet je medewerkers deugd. Ook zij nemen in deze onzekere tijden hun verantwoordelijkheden op, combineren de opvang met kinderen toch met het werk, …

6. Adviseer een middagactiviteit

Zo kan je medewerkers stimuleren om even buiten te gaan: een frisse neus halen in de tuin of op het terras doet wonderen.
Je kan ook je digitale competities verderzetten: vb de voetbalwedstrijden via het online platform van Playstation. Je kan medewerkers aansporen om een digitale yogasessie of sportsessie te volgen, zo blijven ze actief.

7. Vraag af en toe hoe het gaat

Je hoeft dat niet iedere dag 7 keer te doen, maar als je voelt dat een medewerker het moeilijk heeft, kan een extra ‘wat kan ik voor je betekenen?’ een duwtje in de rug geven om in gesprek te gaan.

8. Bekijk de kalender

Is er iemand jarig, x-jaar in dienst, … vergeet die persoon niet. Ook digitaal kan je een leuke attentie voorzien!

9. Blijf communiceren

Communiceer over het verdere verloop en durf ook praten over het moment waarop je iedereen terug zal “re-boarden”. Wat zouden collega’s fijn vinden op hun eerste werkdag terug op kantoor? Voorzie wat ventilatie-momenten.

10. Sluit de werkdag af met een check-out

Voorzie een vast moment in de namiddag om kort nog even samen in te bellen en iedereen te laten ventileren over het verloop van de dag.

Je leest het dus; je kan best wat zaken ondernemen om verbonden te blijven met jouw team, al zijn jullie niet fysiek bij elkaar.

Daarnaast is het o-zo belangrijk om vertrouwen te hebben in elkaar, zeker in deze onzekere periode. Vertrouwen dat medewerkers zichzelf blijven inzetten en dankbaar zijn dat ze dat kunnen doen in een veilige, vertrouwde omgeving.

Veel courage aan iedereen de komende tijd.
Nood aan een babbel? Happy Humans is er voor jou!

Groetjes,
Elke

Krijg net als 848 andere mensen HR-content in je mailbox.

Inschrijven