Ga naar alle blogs

Samen tafelen maakt ons gelukkiger

1 op 4 eet meestal alleen. Da’s veel, toch? Zeker als je weet dat samen eten bevorderlijk is voor ons geluksgevoel! Lees wat je kan doen om dit aan te pakken binnen je team...

Herman Konings, veranderingspsycholoog en Charlotte De Backer, professor communicatiewetenschappen (UAntwerpen) wijzen op een stijgende trend in eenzaamheid en alleen eten is daar onderdeel van.

De opkomende individualisering in een haastig tijdperk is een jammere tendens. We hebben het alleen maar drukker en een snelle hap is gemakkelijker dan een gezellig tafelmoment met het gezin of met collega’s. En toch… maakt samen tafelen ons écht gelukkiger!

Het gevoel van tijdsgebrek duwt en trekt iedereen heen en weer. Het brengt ook stress met zich mee. We weten het allemaal, maar we doen gewoon verder.

Samen eten verbetert je werkprestaties

Aan de Universiteit van Cornell onderzochten ze het verband tussen samen lunchen en het verhogen van productiviteit. Samen lunchen zorgt voor een grotere groepssfeer dan wanneer je individueel eet. Het is intiemer dan voor je computer de krant lezen of erger nog; eten tussen de spreadsheets door.
Samen eten is een oertraditie die de sociale banden tussen mensen enorm versterkt (Kevin Kniffin, onderzoeker Universiteit Cornell).

Dat samen tafelen in de gezinscontext belangrijk is, dat staat buiten kijf. Maar ook in de bedrijfscontext is samen eten zoveel leuker, gezonder en het brengt extra inspiratie. Waarom zou je dan nog alleen eten?

Leuke alternatieven

Het is goed om samen in de refter te eten, maar het is nog zoveel leuker als je er wat variatie inbrengt.

Waarom niet eens een potluck organiseren met jouw team? Letterlijk betekent potluck: “het geluk van de pot”. Het ontstond in de 16deeeuw, waar men eten voorzag voor onverwachte gasten. Anno 2020 is een potluck een gezamelijke maaltijd waarbij elke deelnemer (vaak zelf bereid) eten meebrengt dat hij/zij deelt met de anderen. Met een minimale kost kan je zo een zeer gevarieerde maaltijd op tafel zetten. Het aanbod brengt ook vaak het gesprek op gang en voor je het weet ben je met collega’s in gesprek over een onderwerp dat niet meteen werkgerelateerd is.

Daarnaast kan je na de maaltijd altijd nog wat beweging inzetten en gaan voor een (kleine) wandeling samen. Ook dat bevordert de teamcohesie.

Wat ook vaak wordt geapprecieerd door de medewerkers, is de aanwezigheid van CEO, zaakvoerder, directie, … aan de lunchtafel. Op die manier wordt informeel geconnecteerd en sla je gemakkelijker de brug. De drempel wordt een stuk kleiner en op die manier leren beide partijen de mens achter de collega kennen.

Gezond met een kleine G

En ondanks het feit dat de gezonde kookprogramma’s, gezonde kookworkshops en kookboeken niet meer uit de maatschappij weg te denken zijn, hoeft het niet altijd persé zo gezond te zijn. Ook samen snoepen, samen een taartje delen of samen eens lekker een frietje eten zorgen voor verbinding in het bedrijf/het team. Why not? Op de vraag “wat maakt je gelukkig?”, krijg ik heel vaak “chocolade” als één van de antwoorden. Dus…

Voeding als sociale ‘spread’

Voeding is een sociaal bindmiddel dat zorgt voor de uitbouw van een netwerk en het versterkt de relaties tussen mensen. En er zijn nog veel andere interessante voordelen van samen eten:

  • De variatie in eten. Je pikt al eens gemakkelijk dingen op van elkaar. Leert nieuwe ingrediënten kennen wat je blik op eten verruimt.
  • De kwaliteit van onze relaties stijgt
    Door tijd te nemen om met elkaar in gesprek te gaan, stijgt de kwaliteit van onze relaties. De grote uitdaging is om tijdens deze lunchgesprekken de smartphone achterwege te laten.
  • Eten zorgt voor afleiding wanneer gesprekken wat moeilijker worden of vragen worden gesteld die gevoelig liggen. Het vlees of de speciale groente zorgt dan als bliksemafleider.


Misschien wordt het tijd dat we met z’n allen terug samen tafelen?

Kom naar één van onze Happy Brunches en ervaar hoe samen brunchen tijdens een inspiratiemoment jouw geluksgevoel zal verhogen.

Krijg net als 848 andere mensen HR-content in je mailbox.

Inschrijven